Tak táto tortička je proste úžasná. Málokedy som spokojná s tým, čo spravím #nikdyspokojná, ale tooto je proste dokonalosť. Veľký kopeec maku, ríbezle, lemoncurd.... no proste boží. No koniec ospevovania. Týmto receptom som sa inšpirovala v Dobrom jedle. Trošku som si ho upravila, pretože origoš bol s bielou čokoládou. A pre mňa biela čokoláda nie je čokoláda fujky. Proste nie, nie, nie a ešte raz nie.
Na trojposchodovú tortu s priemerom 24 cm:
Korpus:
- 300 g mletý mak
- 6 vajec
- 100 g maslo (min 82%)
- 120 g trstinový cukor
- 200 g biely jogurt (ideálne gazdovský (selský))
- citrónová kôra - od očka :D
- 1 prášok do pečiva
- 250 g mascarpone
- 100 g tvaroh (môže byť aj nízkotučný, pretože toho tuku je tam aj tak viacc než dosť)
- 160 g smotany na šľahanie 33%
- 60 g med
- cca 200 g bobuľového ovocia (ja som mala ríbezle a moruše)
- 150 ml šťava z citróna
- 50 g med
- 10 g trstinový cukor
- 2 žĺtka
- 100 g mascarpone
- 100 g tvaroh
- 100 g smotana na šľahanie 33%
- 30 g mletý mak
No a postup. Časovo si to každý asi vie rozdeliť sám. Ja som to robila tak, že som si najprv pripravila korpus, medzi tým ako mi korpus chladol som si dala variť ovocie a pripravila lemon curd, pretože ten potrebuje tiež trošku vychladnúť. Potom som si pripravila plnku a "plnku" na vrch, a dala som to ešte na chvíľu do chladničky stuhnúť. lepšie sa s tým pracuje. No ale tu je na každú časť tortičky podrobný návod:
- Ako prvé som si vymiešala so štipkou soli bielka do tuhej peny.
Viete tak aby vám nepadli na hlavu.Aby sa vám podarilo bielka vyšľahať, musí byť všetko suché a čisté. Misa aj mixér. No a samozrejme nejaké zvyšky žĺtkov sú neprípustné. - Potom som v mixéri zmiešala žĺtka s cukrom do peny. tak, aby tam zostávala po mixéri "striedka"
či jak sa to odborne volá. - K žĺtkovej zmesi som pridala jogurt a krátko premiešala.
- V inej mise som si zmiešala mak spolu s práškom do pečiva a citrónovou kôrou.
- K žĺtkovej zmesi som postupne pridávala múku a mixérom miešala na nižších otáčkach.
- No a teraz to najdôležitejšie. K tejto zmesi som už len O P A T R N E primiešala sneh z bielkov. Pekne jemne a zľahka, aby cesto nebolo hutné ale pekné
fluffynadýchané. - N a teraz som už len dala cesto do formy. Moja forma je dosť nízka a preto som okolo nej dala ešte papier na pečenie. Korpus sa dá piecť aj v troch formách.
Ale kto má doma tri formy -_-.Piekla som pri 160 stupňoch cca 50 minút. Treba si to odsledovať, každá rúra pečie inak. Takže pichnúť špajdlu a ak je suchá, cesto je hotové. - Po upečení som ho nechala trošku vychladnúť a vybrala z formy a otočila vrchom nadol, aby bolo pekné rovné a nie spadnuté dnu alebo vyduté von.
- Príprava ľahká. Ja som mala mrazené ovocie, takže som to iba šupla do hrnca, dala trošku vody a nechala to pekne roztopiť a zohriať. No a potom vychladnúť.
- Odšťavila som si citróny, asi dva. Šťavu som dala do hrnca a pridala som med a cukor.
- Zahrievala som až kým sa cukor nerozpustil, ale na veľmi slabom plameni.
- Potom som pri malom ohni O P A T R N E a za S T Á L E H O miešania pridala žĺtka. Musí sa to stále miešať, aby sa nám tam z toho nespravila praženica :D Ak si niekto neverí dá sa to robiť aj nad parou (pod hrniec sa dá hrniec s vodou), ale ide to aj takto.
Saškaprofesional:D - No a miešala som až kým to nezhustlo. Potom som to nechala vychladnúť.
- Všetky ingrediencie som nahádzala do mixéru a šľahala. Vznikol z toho krásny hladký hustý krém. Dala som ho ešte na chvíľu do chladničky.
- To isté čo plnka. Všetko hodiť do mixéra a šľahať.
- Korpus som si prerezala na tri časti. Plnku som si dala do cukrárenského vrecka so špičkou.
- Spodný korpus som pokvapkala šťavou z uvareného ovocia a naniesla som plnku. Do stredu som dala ovocie tak, aby nevyšlo z torty von.
- Na to som dala znovu korpus, šťavu, plnku ovocie a korpus.
- Vrchný korpus som už len potrela "plnkou" na vrch. Pekne som to zahladila, aj na bokoch. Trochu som si nechala na vrch na dozdobenie kvetinkami.
- Potom som na vrch naliala lemon curd tak, aby to pekne stekalo .
- No a už som len použila fantáziu a zdobila som.
- Torta nalepšie chutí na druhý deň, keď trošku postojí a chute sa prepoja.
Výživové hodnoty:
No, tie som radšej nepočítala. Nie je tam síce rafinovaný cukor, ale stále je to dezert. Tak jeden kúsok a potom sa prejsť. :)
Tento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániť