Fazuľový kolááč. Jop, po mrkvičke prišla fazuľa. #neverstopexploring
Na tento koláčik som sa tešila celý týždeň, že ho spravím. Hlavou mi behalo, čo všetko do neho hodím a aký by mal byť. Mojim cieľom bolo, aby bol nadýchaný a nie "zgrcnutý". Origoš brownie by mal byť taký hutný, ale to nie je podľa mojho gusta. Takže po tom, ako som vložila koláčik do trúby som chodila okolo neho a čakala. No a keď som videla, že koláčik rastie, srdiečko mi poskočilo a nemohla som sa dočkať kým ho vytiahnem. A potom wualáá, koláčik bol nadýchaný, jemný a na jazyku sa rozplýval.A ako bonus bola aj šťastnáá Saška. A to chce(m)š! :D
Druhý moj hókus pókus bolo použitie kokosového mlieka namiesto smotany na šľahanie. Z hľadiska obsahu tuku a tak to asi nie je o nič lepšie, ale.... Asi je to zdravšie. ASI. No a chutí to kokosovo,takže jasná voľba.... a keďže nie sme žiadni prívrženci - raw, vegan, vegetarian, paleo, no diary- tak som dala do krému ešte Lučinu a tvaroh. #nohate Aby ho bolo viac.a Saška mohla potroške ochutnávať. NO, z tohto koláčika som úplne nadšená, takže by som tu mohla písať oslavné básne ešte dĺĺĺĺhooooo, tak idem radšej už na ten recepis :)
Druhý moj hókus pókus bolo použitie kokosového mlieka namiesto smotany na šľahanie. Z hľadiska obsahu tuku a tak to asi nie je o nič lepšie, ale.... Asi je to zdravšie. ASI. No a chutí to kokosovo,takže jasná voľba.... a keďže nie sme žiadni prívrženci - raw, vegan, vegetarian, paleo, no diary- tak som dala do krému ešte Lučinu a tvaroh. #nohate Aby ho bolo viac.
RECEPT:
na cca 35 koláčikov o veľkosti 4x4 (ja som mala 30 koláčikov plus nejaké odrezky, keďže som nešika:D)
Cesto:
- 400 g červenej fazule (ja som mala z konzervy)
- 5 vajec "M"
- 40 g trstinový cukor
- 50 g horkej čokolády (ja som mala 50% Ritterspot)
- 50 ml mlieko
- 40 g kokosový olej (alebo 82% maslo)
- 20 g holandské kakao
- 1/2 prášku do pečiva
- 1/2 ČL škorice
- 1 konzerva kokosového mlieka (min 82%)
- 120 g Lučina
- 250 g tvaroh
- 50 g med
- Najprv som si dala kokosové mlieko do chladničky, ideálne cez noc, aby sa mi navrchu usadila tuková vrstva a tá voda zostala dole.
- No a vrhla som sa na prípravu cesta. Fazule z konzervy som opláchla vodou, dala do mixéru a spolu so žĺtkami a cukrom som ich rozmixovala. Vznikla mi taká trošku penovitá hmota.
- K tejto hmote som primiešala kakao, rozpustený kokosový olej, prášok do pečiva a škoricu.
- V malom hrnci som si dala variť mlieko. Kým sa mi uvarilo, so štipkou soli som si vyšľahala bielka do tuhej peny (no proste aby nepadli na hlavu).
- Potom som do teplého mlieka vhodila nalámanú čokoládu a miešala až kým sa nerozpustila.
- Nechala som vychladnúť na izbovú teplotu a potom som čokoládu s mliekom primiešala k fazuľovému cestíčku a poriadne premiešala.
- Potom som už len zľahka primiešala bielka, aby mi cesto zostalo nadýchané. Na plech vystlaný papierom na pečenie som vyliala cesto a dala piecť o trúby predhriatej na cca 180 °C a piekla com cca 35 minút. Treba to ale odsledovať, každá rúra je iná. Po upečení som koláčik nechala chvíľu v pootvornej rúre aby nemal taký veľký teplotný šok, a potom som ho nechala vychladnúť pri izbovej teplote.
- Zatiaľ som si pripravila krém. Je to neskutočne easy. Všetko som si nahádzala do nádoby a vyšľahala. Dala som to ešte schladiť do chladničky aby trošku stuhol a lepšie sa s ním pracovalo.
- No a potom som už len vychladnuté cesto nakrájala na kocky a na vrch nanášala cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou krém a dozdobila jahodami a rozdrtenými madľami. :)
80 kcal
5,5 g Sacharidy
4,5 g Tuky
3,5 g Bielkoviny
To nadýchané cestííčko. #happysaška |
Komentáre
Zverejnenie komentára