Mamina mi veľmi ospevovala biely mak, že je dobrý a že z neho starká robila štrúdle (taká tá babičkovská klasika). Tak sme ho kúpili a ja som rozmýšľala a dumala, čo z toho maku vykúzlim. Nechcela som robiť kysnuté plnené rožky #heštegrebel #hešteginovátor. Ešte do poslednej chvíle som nevedela, čo vlastne idem robiť a čo všetko zmiešam dokopy. Klasika u mňa celkom. Proste som šla tak random čo som našla a čo viem že buď funguje spolu dobre alebo si myslím, že by mohlo fungovať spolu dobre. V hlave som mala nejaký raw dezert a štedrák. Nejako som to spojila a vznikli rezy s pečeným cestom a nepečenými plnkami. #somtoporiešila. Biely mak by mal mať chuť po orieškoch. Je tam tú orieškovú chuť cítiť, ale naozaj len trošku. Mak je proste mak a orech je orech, to neošáliš. Keď som ten koláčik ochutnala, bola som fakt prekvapená. Cesto je jemnučké, šťavnaté nadýchané, mak tomu dodáva "babičkovský nádych" tvaroh s citrónom jemné osvieženie a slivky navrchu sú sladkou bodkou. Som spoko. Nie že by som chválila sama seba (ale ano). Každý má iné chuťové poháriky a mne to naozaj chutilo! :) Dokonca aj mamča povedala že jej to chutí 😎😎 #dreamscometrue
RECEPT:
na 13 kúskov (na 1 chlebíkovú formu)
Cesto:
- 3 vajcia
- 40 g maslo
- 20 g trstinový cukor
- 1 ČL stévia
- 70 g kokos
- 100 ml vody z namočených datlí
- 80 g bieleho maku
- 20 g medu
- 1 ČL stévia
- 2-3 PL šťavy z datlí/sliviek
- 130 g tučného tvarohu
- 70 g polotučného tvarohu
- 80 g datlí (predom namočených a potom rozmixovaných)
- 2 ČL šťava z citrónu
- 2 ČL stévie
- 100 g sušené slivky
Ako prvé som si pripravila cesto. Kým mi chladlo cesto, pripravila som si plnky a potom som cesto už len naplnila plnkami a dala zachadiť do chladničky.
Cesto:
- Ako prvé som si oddelila bielka od žĺtkov a bielka vyšľahala do peny.
- K žĺtkam som pridala trstinový cukor, stéviu a vyšľahala. Postupne som pridala vodu z namočených datlí a rozpustené maslo. Nakoniec som pridala nastrúhaný kokos.
- Do žĺtkovej zmesi som opatrne zamiešala penu z bielkov.
- Cesto som vyliala do chlebíkovej formy , ktorú som vystlala papierom na pečenie.
- Piekla som pri 170 °C cca 20 minút. Nechala som vychladnúť, prepolila napoly a potom plnila plnkami. Najprv maková, potom cesto, potom tvarohová a navrch slivková.
- Biely mak som si pomlela a pomletý mak som zmiešala s medom, stéviou a šťavou z ďatlí. Šťavu treba pridávať postupne, tak aby nebola zmes príliš riedka. Plnky sa totižto nebudú piecť, bude sa piecť iba cesto.
- Všetko som zmiešala dokopy do hustej zmesi.
- Sušené slivky som si namočila asi na pol hodinu do horúcej vody. Potom som ich zliala a mixérom vymixovala do hustej konzistencie. Vzniklo mi niečo ako džem.
192 kcal
15 g Sacharidov
12 g Tukov
6 g Bielkovín
Komentáre
Zverejnenie komentára