Vonku je už konečne krásna jeseň. Nie taká, kedy je zahmlené a človeku sa ani nechce vyhrabať sa z postele (ako keby sa inokedy niekomu chcelo, žejo :D), ale taká, kedy si ešte môžeme užiť posledné lúče slnka. No a čo je pre mňa spojené s jeseňou je JEDLO. #jedlovšude ... Tekvica, hrušky, jabĺčka a cuketa.
Prednedávnom som videla na insta, ako jedna dievčina pridávala fotku, kde robila džem z tekvice. Blik. Napísala som jej, ona bola strašne zlatá a poslala mi recept, ktorý bol z Apetita. Tam ale išiel pomarančový džús a muselo sa to nechať odstáť 24 hodín. Vtedy som na to nemala čas, tak som to poslala niekam do hája. A teraz som si nato spomenula, pretože som chcela som spraviť vegánsku tortu s tekvicou #challengeaccepted. Tekvicový džem znel ako dobrý nápad, na trhu som kúpila jabĺčka, pridala škoricu, trstinový cukor a dva poháriky džemu som si rovno aj zavarila. #žienkadomáca. Nepotrebovala som žiadny gelfix ani pektín, využila som hutnosť tekvice. #lovechemistrybutnotalways Džem je podľa mňa sladký tak akurát a krásne tam ladí škorica. Každý si ju ale pridá podľa svojho gusta. A tá farba... love love love
RECEPT:
na cca 900 g džemu som potrebovala:
- 500 g tekvice hokkaido
- 200 g jabĺk
- 250 ml vody
- 100 g trstinový cukor
- 1 ČL škorice
- Tekvicu a jabĺčka som si nakrájala na kocky.
- Dala som ich do väčšieho hrnca, zaliala ich 250 ml vody a nechala variť cca 20 minút, kým tekvica pekne zmäkla.
- Tekvicu s jablkami som rozmixovala (aj s tou vodou), pridala škoricu, trstinový cukor a nechala ešte 15-20 minút variť.
- Zmes som ochutnala, pre mňa bola dosť sladká tak som mohla plniť do pohárikov a dať ich do hrnca s vodou sterilovať na cca 4 minúty. Potom som pohárky už len otočila dnom navrch, zabalila do utierky a tešila sa z krásnej farby. #farbyjesene
Približné výživové hodnoty na 100 g:
77 kcal
18 g Sacharidy, z toho 11 g cukry
1 g Bielkoviny
0,2 g Tuky
Komentáre
Zverejnenie komentára