Pri objavovaní a posúvaní sa ďalej som narazila na vegánstvo - vegánske koláče a torty. Pre mňa bola a ešte aj stále je obrovská výzva spraviť tortu, ktorá bude nadýchaná, vláčna, jemná, chutná a bez vajíčka a mliečnych produktov. #challengeaccepted
Nehovorím, že vegánstvo je spôsob, ktorým by sa mali stravovať všetci. Zároveň ho ani neodsudzujem a dokonca mi niekdy celkom fajn padne ľahšie vegánske jedlo. #challengeacceptednr2
Keď som rozmýšľala nad tortou a plnkou do nej, plnky z kokosového mlieka a tofu mi neberú. Ako ďalší ma napadol džem... džem z tekvice :) No a tak vznikla jesenná tortička s úžasnou farbou. Jo a samozrejme je vláčna, nadýchaná, jemná a vlastne všetko to čo som už písala hore :) Čo viac si priať? :) kilo arašidového masla?
RECEPT:
na tortovú formu o priemere 18cm (8ks):
- 220 g špaldová múka hladká
- 102 g trstinový cukor
- 250 ml voda
- 5 g ľanové semiačka
- 5 g chia semiačka
- 15 ml citrónová šťava
- 40 ml olej repkový
- 6 g prášku do pečiva
- 5 g sóda bikarbóna
- 1 ČL vanilka
- 300 g tekvicový džem (recept tu)
- 55 g datle/datlová pasta
- 50 g uvarená tekvica
- Do misky som si naliala vodu a zamiešala s citrónovou šťavou. Pridala som ľanové a chia semiačka a nechala odstáť 5-10 minút.
- V druhej miske som si zmiešala múku, cukor, prášok do pečiva, vanilku, sódu bikarbónu.
- Pridala som olej a vodu s citrónovou šťavou a semiačkami.
- Cesto som vymiešala a rozdelila na dve polovice a piekla v 2 tortových formách pri teplote 180 °C 25-30 minút.
- Cesto som po vychladnutí natrela džemom.
- Na vrch som si pripravila "polevu" tak, ž som rozmixovala uvarenú tekvicu s datlovou pastou.
- Tortu som ozdobila a nechala zachladiť.
Približné výživové hodnoty (celá torta/ 1ks):
1841 kcal/230 kcal
321g /40g Sacharidov
27,7g /3,5g Bielkovín
49,5g /6g Tukov
Komentáre
Zverejnenie komentára